2012. június 4., hétfő

A királynő gyémánt jubileuma


Idén június 2-5. között ünnepli az Egyesült Királyság a királynő gyémánt jubileumát, vagyis a királynő uralkodásának 60. évfordulóját. Azért ilyen fontos esemény ez az angoloknak, mert II. Erzsébet a második uralkodó (Viktória királynő után), aki megérte a gyémánt jubileumot. Ez alkalomból a négy napos hosszú hétvégén (mert munkaszüneti nappá nyilvánították a hétfőt és a keddet is) rengeteg programmal készültek Londonban. Szombaton rendezték a híres Epsom Derby-t, amin természetesen a királynő is jelen volt nagy lóverseny rajongóként. Vasárnap tartották a Big Jubilee Lunch-ot, ami valójában azt jelentette, hogy London több pontján, az utcákon felállított asztalok köré, közös ebédhez gyűltek össze az emberek. Ez nem egy központilag szervezett rendezvény volt, hanem az eseményhez csatlakozva minden utca/háztömb megrendezhette a maga jubileumi ebédét. 

Big Jubilee Lunch (kölcsönzött kép)

A vasárnap fénypontját a Thames River Pageant, vagyis a körülbelül 1000 hajóból álló flotta felvonulása jelentette a Temzén. Erre mi is kíváncsiak voltunk, így lelkes turistaként nekivágtunk a tömegnek. A felvonulást a Temze partjáról követhették az emberek, mondanunk sem kell, hogy egy gombostűt sem lehetett leejteni a parton, annyian voltak. Mi, gondolván arra, hogy ez lesz a helyzet, 2 órával a kezdés előtt érkeztünk a folyópartra, de akkor már csak a „4. sorban” találtunk állóhelyet. Mint megtudtuk, az „igazi nézők” reggel 7 óta ácsorogtak ott, sőt, volt olyan, aki előző este lesátorozott.
A flotta 2:25-kor indult el Nyugat-Londonból és haladt egészen a keleti végen fekvő Tower Bridge-ig. Ahol mi álltunk (kb. félúton a felvonulás két vége között), 3:35-kor úsztak el a hajók. Pontosabban, akkor jelent meg az első hajó, és a hivatalos becslések szerint 90 perccel később haladt el a szemünk előtt a flotta utolsó hajója. A felvonulók között volt sok kicsi és nagy evezős hajó, motoros és történelmi hajók, tűzoltó hajók, és természetesen a királyi családot szállító arany és piros színű hajó is. A televíziós közvetítésekben már biztos mindenki látta, ahogy a királynő és a királyi család integet és mosolyog a tömeg felé. Most ezt az élményt élhettük át élőben. Bár nagyon piciben láttuk a királynőt, mert a Temze közepén csordogált a hajója, azért láthattuk, hogy ide-oda fordul és integet az embereknek. 

Evezős hajók a Temzén


A királynő hajója, ő maga az arany tető alatt álldogál

Sajnos nem vártuk meg, míg az összes hajó elhalad előttünk, mert nem volt túl kedves az időjárás; eső, szél, hideg… minden volt, ami nem kellemes. Meg is jegyeztük, hogy az ünnepség így volt hiteles: angol jubileumhoz, igazi angol időjárás dukál.

A hajós felvonuláson rengeteg lelkes angol ember nézelődött, akik a jubileum alkalmából nem röstelltek mindenfélét magukra akasztani: láttunk zászlóba öltözött embereket, angol zászlóval díszített harisnyás lányokat, óriás kalapos srácokat stb. Azt már nem is említem, hogy mindenkinél volt legalább egy angol zászló. 

Zászlóba burkolózott angolok
A legnépszerűbb kabát





















Ugyanakkor mi hiába láttunk csak lelkes embereket a Temze partján, a River Pageant-tel egy időben egy tüntetés is zajlott a Republic párt rendezésében, ahol a királynő és a monarchia ellen szólaltak fel, demokráciát követelve. Úgy tűnik nem mindenki olyan büszke arra Angliában, hogy királynője van az országnak.

Ma és holnap is lesznek még ünnepi események; koncert a Buckingham Palotában, piknik a Buckingham Palota kertjében, amin szerencsés kisorsolt jelentkezők (értsd: mezei emberek) is részt vehetnek. Sötétedés után pedig több mint 4000 fáklyát gyújtanak ország- és világszerte a királynő tiszteletére (a Brit Nemzetközösség államai is csatlakoznak). Érdekesség ebben, hogy a fáklyák valamilyen nevezetes helyen fognak égni; például a Hadrian’s Wall mentén 60 fáklyát gyújtanak a 60. évforduló tiszteletére, és az Egyesült Királyságot alkotó négy ország mindegyikének legmagasabb hegycsúcsán is világítani fog 1-1 fáklya. Londonban, az utolsó fáklyát maga a királynő fogja meggyújtani. Holnap, zárásképp pedig újabb piknik és királynői hintós felvonulás lesz a Buckingham Palotánál. 

Fáklya a Palotánál (kölcsönzött kép)
 
A gyémánt jubileumra készülődve, már hetek óta érezhetően lázban égett mindenki. Az újságok több oldalon keresztül foglalkoztak a jubileummal, a BBC dokumentumfilmeket sugárzott a királynőről, és természetesen a kereskedelem sem maradhatott ki ebből az eseményből: a boltok tele voltak angol zászlóval és a királynő arcképével díszített ajándéktárgyakkal, lufikkal, királynős maszkokkal, zászló színű nyalókákkal, angol zászlóba burkolt Tic Tac cukrokkal stb.

Érdekes volt látni, hogy a királynő gyémánt jubileuma milyen óriási esemény az ország számára. Az angol embereket azonban két csoportra osztja az ünnepség:
1. Az angolok egy részének ez a hétvége nem elsősorban egy hosszú hétvége, amikor semmit tesznek, hanem ez számukra az ünneplés hétvégéje. Büszkék arra, hogy II. Erzsébet már 60 éve uralkodik, és ezáltal büszkék az országukra is.
2. A másik részük ilyenkor azonban menekül a fővárosból, mert ilyenkor minden felbolydul és a megszokott rendszer (főleg a közlekedésben) a feje tetejére áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése